Reversed double-height

0_b.giardino dom 073

Reversed double-height
Transformation of a residential building into a web-agency, Torino 2010

An important web-marketing agency moves into a conventional four-storey building out of the city center. It promotes a contest among design offices, requiring an architecture able to represent and strengthen the identity of its immaterial work, without relying on predictable cyberpunk or -worse- high-tech languages.
MARC wins the contest with this answer: the needed architecture is… restoration.
The necessary immateriality is achieved literally, subtracting material from all the thick layers that had hidden what gradually reveals to be a decent building from the beginning of the 20th century. So not only the brick walls of the original structure are unveiled, but also unsuspected concrete beams, niches, ceilings.

1_b.giardino dom 011

The restoration is a radical one: subtractions go as far as demolishing the whole ground floor slab, which is replaced with an almost immaterial (it’s only 5 mm thick) perforated metal sheet. In this way any separation is eliminated between the entrance level and the underground floor – a “reversed double-height is obtained. The basement becomes a spacious and luminous cafeteria. In the rest of the building interventions are minimum, aimed to rationalize circulation and fluxes, and to provide the necessary flexibility for future expansions.

1_MARC_5-interrato-stato-di-fattoR
2_b.giardino dom 012b
3_b.giardino dom 015
4_b.giardino dom 016
5a_b.giardino-dom-017
6_b.giardino dom 020
7_b.giardino dom 021
8_MARC_15
9_b.giardino dom 035
9_MARC_17
10a_Rb.giardino-dom-025
11_b.giardino dom 066
12_b.giardino dom 037
13_b.giardino dom 040
14_b.giardino dom 064
15_b.giardino dom 044
16_b.giardino dom 045
17_b.giardino dom 047
17_b.giardino dom 047
18_b.giardino dom 069
19_b.giardino dom 072
20_b.giardino dom 075
21_b.giardino dom 077
22a_bDEF.giardino-dom-078
23a_Rb.giardino-dom-088
Layout1
DISEGNI DI PRESENTAZIONE

Design: MARC
Designers: Subhash Mukerjee, Michele Bonino
Partners for engineering: INGEO Associati, Daniele Forte
Collaborators: Tommaso Rocca, Mi-Jung Kim, Julie Labbè
Contractors: Edil-Stil sas, Silvio Grosso
Client: Domino srl
Surface: 1250 sqm
Photos: Beppe Giardino