Rational labyrinth

1_b.giardino ToWetoF 177

Rational labyrinth
Transformation of a mansion into a lawyers’ office, Torino 2011

MARC is commissioned to transform an elegant mansion from the beginning of the 20th century into an efficient contemporary office building. To do that it needs to perform radical and pragmatic interventions, optimizing the use of space. At the same time, it is necessary to respect the existing rooms and preserve their charm, but without being intimidated by their cold classicism – the building is listed, by the way.
The project looks for discretion and neutrality while inserting all the many necessary new elements. Like the new staircase in perforated metal -the trigger of the typological change- that connects seven different levels illuminating them with a big skylight.

2_b.giardino ToWetoF 055

Like the new library, made to grow, to which a whole new level, suspended in the heart of the building, is dedicated. This occupies the very core of the building: the new level is a mezzanine obtained with a very articulated walkway that runs all around the heart of the building, forming a complex grid, a rational labyrinth that maximizes the extension of the bookshelves. The walkway is always detached from the walls, and it has no handrail: it’s the books themselves that provide for safety.

3_b.giardino ToWetoF 140
4_b.giardino ToWetoF 142
5_b.giardino ToWetoF 008
6_b.giardino ToWetoF 010
7_b.giardino ToWetoF 153
8_b.giardino ToWetoF 072
9_b.giardino ToWetoF 074
Layout1
Model
13a_b.giardino ToWetoF 154
13b_b.giardino ToWetoF 156
13c_b.giardino ToWetoF 157
13d_b.giardino ToWetoF 158
13e_b.giardino ToWetoF 159
13f_b.giardino ToWetoF 160
13g_b.giardino ToWetoF 161
13h_b.giardino ToWetoF 162
13i_b.giardino ToWetoF 163
13l_b.giardino ToWetoF 164
13m_b.giardino ToWetoF 165
13n_b.giardino ToWetoF 166
14_b.giardino ToWetoF 080
15_b.giardino ToWetoF 081
16_b.giardino ToWetoF 082
17_b.giardino ToWetoF 083
18_b.giardino ToWetoF 084
19_b.giardino ToWetoF 085
20_b.giardino ToWetoF 086
21_b.giardino ToWetoF 087
22_b.giardino ToWetoF 088 lo
23a_b.giardino ToWetoF 093
23b_b.giardino ToWetoF 094
23d_b.giardino ToWetoF 097
23e_b.giardino ToWetoF 098
23f_b.giardino ToWetoF 099
23g_b.giardino ToWetoF 100
23h_b.giardino ToWetoF 101
23i_b.giardino ToWetoF 102
23l_b.giardino ToWetoF 103
23m_b.giardino ToWetoF 104
24_b.giardino ToWetoF 106
25_b.giardino ToWetoF 107
26_b.giardino ToWetoF 109
27_b.giardino ToWetoF 110
28a_b.giardino-ToWetoF-167
29_b.giardino ToWetoF 118
30_b.giardino ToWetoF 116
31_b.giardino ToWetoF 068
32_b.giardino ToWetoF 069
33_b.giardino ToWetoF 026
34_b.giardino ToWetoF 023
35_b.giardino ToWetoF 028
36_b.giardino ToWetoF 041
37_b.giardino ToWetoF 038
38_b.giardino ToWetoF 149
39_b.giardino ToWetoF 147
Layout2
Layout3

Design: MARC
Designers: Subhash Mukerjee, Michele Bonino
Partner for engineering: FRED srl
Collaborators: Cristina Cordeschi, Cinthya Luglio
Contractor: De-Ga spa
Client: Studio legale Tosetto, Weigmann e Associati
Surface: 1500 sqm
Photos: Beppe Giardino