Gioia

R01-b.giardino-Gio-017

Gioia
Transformation of an attic, Turin 2006

The usual need to make the most of the spaces in an attic led in this case to the invention of a small “house” within the apartment which contains all the equipment, clothes and voluminous objects. What remains outside this structure can be lived in as an open space: it’s as bright as outdoors, thanks to the extensive fenestration, and forms an immense single continuous space, divisible where necessary.

R02-b.giardino-Gio-016

The temptation of the double height, so recurrent in attics, is resolved all in the central body, where two levels of use are always superimposed (also in the lowest parts) and an existing loft is also incorporated. This makes it possible to exploit the whole section on both sides of the pitched roof, following its shape and relating it to the profile of the city.

R03-b.giardino-Gio-004
R04-b.giardino-Gio-001
R04-b.giardino-Gio-002
R05-b.giardino-Gio-008
R06-b.giardino-Gio-015
R07-b.giardino-Gio-023
R08-b.giardino-Gio-024
R09-b.giardino-Gio-025
R10-b.giardino-Gio-032
01schizzo-18-12-06_v2
02schizzo-18-12-06_v2
sezione-gioia++++

Designers: Michele Bonino, Subhash Mukerjee
Collaborators: Rebecca Gasco, Cristina Marietta
Client: private
90 sqm
Photos: Beppe Giardino