Urban villa

R00-allinioni

Urban villa
Transformation of a workshop into a house, Torino 2006

The client’s job required him to leave his villa in the countryside to move to the center of Torino. Here he bought a low former warehouse from the beginning of the 20th century, with a basement, a driveway and a courtyard – wanting to recreate here the feeling of an isolated house, in spite of the density of the neighborhood.
In adapting the former textile workshop to the new needs, the project seeks to take maximum advantage of the basement, ambitiously trying to transform it into the house’s main living room.

R01-allinioni

The whole façade towards the courtyard is demolished, along with part of the slab between the ground floor and the basement, and a deep passage is excavated to connect the courtyard with the lower level. In this way the courtyard “descends” with a tiered slope into the house, forming a continuous landscape with the interior of the building and providing the topographic condition which a real villa in Torino can never do without: a hill.

R02-allinioni
R03-allinioni
R04-allinioni
R05-allinioni
R06-allinioni
R07-allinioni
R08-allinioni
R09-allinioni
R10a-allinioni
R19-allinioni
R23-allinioni
R24-allinioni
R25-allinioni
pianta-piano-terra
prospetto
sezione

Designers: Subhash Mukerjee, Martina Tabò, with Maria Pilo di Boyl
Collaborators: Ileana Marchisio, Rebecca Gasco, Cristina Marietta, Kevin Ward
Structure consultants: Edoardo Boero, Alessandro Guidoni
Contractor: Segnounico srl
Client: private
Surface: 180 sqm
Photos: Beppe Giardino