TC colon

1_©bg CenMed 014

TC Colon
Transformation (humanization?) of a healthcare facility, Torino 2017

With an unusual agreement between public and private, a new facility opens in the basement of a city hospital: it is aimed at the early diagnosis of tumors, with a new , non-anvasive technology for virtual colonoscopy, capable of reaching a unthinkable-before amount of users.
It is a place of excellence, but being invited there means to potentially be at risk. It is therefore necessary to guarantee patients maximum serenity during the experience inside the facility: entering, being welcomed, taking the preparation necessary for the visit, waiting for its effects, reaching the diagnostic area, undressing, settling on the CT scan, getting dressed again.

2_©bg CenMed 019
3_©bg CenMed 023

What can architecture do? How can a health facility maintain its seriousness and efficiency while transmitting warmth and confidence?
In our opinion, being super functional.
The project defines unequivocal spaces and paths, which allow patients to orient themselves naturally, guided by architecture only, almost without signs. The areas dedicated to the public are highlighted through section and color, to stand out from the rest.
The reception and waiting area, yellow and higher, cuts the main corridor, a backlit translucent marble wall guides patients towards the diagnostic area. Here the path splits in two towards the two TAC areas, each treated with a different section and color, and illuminated by a translucent false ceiling.
There is also an abundance of bathrooms, which must be large and welcoming: the visit requires a completely free intestine.

4_©bg CenMed 024
5_©bg CenMed 022
6_©bg CenMed 026
7_©bg CenMed 021
8_©bg CenMed 027
9_©bg CenMed 029
10_©bg CenMed 032
11_©bg CenMed 033
12_©bg CenMed 031
13_©bg CenMed 034
15a_bg-CenMed-012b
14_©bg CenMed 017
16_©bg CenMed 006
17_©bg CenMed 001
18_©bg CenMed 009

Design: Subhash Mukerjee (concept), Studio Ghigo & Pia
Art direction and design guidlines: Subhash Mukerjee
Site supervision: Studio Ghigo & Pia
Collaborators: Matteo Gianotti, Mattia Gola
Contractors: Edilimpianti srl, Silvio Grosso
Client: Siemens Healthcare srl, Im3D spa
Surface: 600 mq
Photos: Beppe Giardino