Cross flat

1_bg Galileo 070

Cross flat
Transformation of an apartment, Torino 2016

Projects are often called to face small or large contradictions. This is a very small one, but the whole apartment is built on it. It is a problem of drains: the two bathrooms are both at one end of the apartment, in the sleeping area; guest toilet included. To reach it, guests must cross the small space that separates the parents’ bedroom from the newborn daughter’s room, disturbing its intimacy.

2_bg Galileo 074
3_bg Galileo 073

Preserving that intimacy is the goal of the project: a sort of lowered and colored tunnel connects the two rooms, reinforcing their unity despite the passage of guests. The intersection of the two paths, also expressed on the floor, becomes the most important space in the house. The rest is small elements: a white fence without a ceiling acts as a deposit, a suspended iron light bar defines the living area, some internal windows reduce the separation between the rooms.

4_bg Galileo 061
5_bg Galileo 059
7_bg Galileo 046
8_bg Galileo 049
9_bg Galileo 006
10_bg Galileo 026
11_bg Galileo 018
12_bg Galileo 037
13a_gif_bg-Galileo-022
14_bg Galileo 002
15_bg Galileo 014
16_bg Galileo 015
17_bg Galileo 042
18_Spinnler_Assonometria-cavoliera
19_Spinnler_Pianta

Design: Subhash Mukerjee
Site safety: Adriano Carbonetti
Main contractor: Delli Calici Michele
Client: private
Surface: 120 mq
Photos: Beppe Giardino