Colla(bore)ation

1_bg NASol 087

Colla(bore)ation
Transformation of a warehouse, Torino 2020

Lone craftsman or designer part of an organization chart? What is the role of the office in during and after the changes that working styles are undergoing?
A rectangular open space, on the second floor of an ugly building with a beautiful view of the trees along the river Dora, becomes the new home of my and other studios, as well as the home of my new collaboration with the G * AA studio.

2_bg NASol 001
3_bg NASol 002
4_bg NASol 006

It is a space designed to work, collaborate and discuss.
In the center, a single volume houses all the collective functions: it is excavated to host a flight of steps for conferences, debates and presentations, it is cut to enter and reach the meeting rooms, the kitchen and the convivial table, for lunches, discussions and celebrations. All environments can be modified with doors and curtains, which allow them to be opened and joined for collective occasions. The central volume never touches the external walls, to preserve the continuity of the 30 meters of ribbon windows towards the trees

5_bg NASol 010
6_bg NASol 012
7_bg NASol 016
8_bg NASol 017
9_bg NASol 020
10_bg NASol 021
11_bg NASol 019
12_bg NASol 022
13_bg NASol 023
14_bg NASol 024
15_bg NASol 025
16_bg NASol 026
17_bg NASol 015
18_bg NASol 028
19_bg NASol 038
20_bg NASol 039
23_bg NASol 053
24_bg NASol 056
25_bg NASol 057
26_bg NASol 058
27_bg NASol 059
28_bg NASol 060
29_bg NASol 062
30_bg NASol 063
33_bg NASol 075
34_bg NASol 076
35_bg NASol 082
37_bg NASol 031
38_bg NASol 032

Design: G*AA + Subhash Mukerjee
Designers: Subhash Mukerjee, Attilio Giaquinto
Collaborator: Gianluca Discalzi
Structural engineering: Rudy SavioliClient: Golden srl
Surface: 600 mq
Photos: Beppe Giardino