Casa mia

01_b.giardino senTit 001

Casa mia
Transformation of an apartment, Torino 2008

This project deals with a dilemma.
An apartment on the third floor of a palace from the 17th century is the new home of one of MARC’s founders. It needs complete remodeling, to adapt to the “intensive” use by his recently enlarged family.
Can a home be “warm” as the family requests without losing clarity? Can it be “cozy” being rational and flexible at the same time? Maybe, if one leaves any formal obsession.
The project frees the three big original spaces from all recent interventions, revealing rich decorated wooden ceilings. It concentrates several new functions (two bathrooms, a laundry, a bedroom, a changing-room) inside three dense volumes of different heights, leaving the corridors, the kitchen, the living room and the children’s bedroom open.

02_b.giardino senTit 003

But the project tries to lower the usual contrast between new architecture and ancient spaces: all walls are treated the same way, with no distinction between new and old. The volumes come out of the existing walls rather than being independent objects. Only little details mark their difference from the rest.
New constructions concentrate in two of the three original rooms. The big living room, instead, is expressly left free, almost empty, for playing, running and partying.

03_b.giardino senTit 005
04_b.giardino senTit 010
05_b.giardino senTit 011
06_b.giardino senTit 012
07_b.giardino senTit 014
08_b.giardino senTit 015
09_b.giardino senTit 016
10_b.giardino senTit 019
11_b.giardino senTit 020
12_b.giardino senTit 021
13_b.giardino senTit 024
14_b.giardino senTit 028
15_b.giardino senTit 029
16_b.giardino senTit 031
17_b.giardino senTit 033
18_b.giardino senTit 034
19_b.giardino senTit 035
20_b.giardino senTit 036
21a_b.giardino-senTit-038
22a_b.giardino-senTit-042
23_b.giardino senTit 046
24_b.giardino senTit 047

Designers: Subhash Mukerjee, Michele Bonino
Collaborator: Tommaso Rocca
Contractors: MakeIt snc, Ricardo Rios
Client: private
Surface: 130 sqm
Photos: Beppe Giardino